
V rámci projektu Profese 2012 v hodinách předmětu Praktické práce žáci třetí třídy vařili zeleninovou polévku. Této činnosti předcházela důkladná příprava. V prvouce si žáci procvičovali druhy zeleniny, snažili se rozeznat všechny, které se dají u nás koupit. Taktéž pracovali s pracovním listem, který byl v rámci projektu vytvořen.
Při praktické části se každý aktivně zapojil do vaření, zejména přípravné práce si žádaly ruce žáků. Každý postupně plnil svěřenou činnost. Loupala se cibule, škrábaly brambory, čistila se mrkev i celer. Pak se všechno nastrouhalo nahrubo nebo nakrájelo na malé kostičky. Základ polévky tvořila osmahnutá cibulka s mrkví a celerem. Po uvolnění vitamínů rozpustných v tucích se zelenina podlila horkou vodou, přidaly se brambory, sůl, kmín, pepř, petrželka a majoránka. Když bylo vše měkké, do polévky jsme si udělali ještě vaječné noky s opraženou moukou, ty daly polévce lepší chuť. Všichni si moc pochutnali, každý si přidal a nakonec byl hrnec úplně prázdný.