
Žáci třetí třídy v rámci projektu Profese 2012 pracovali s pracovním listem s názvem Polévka je grunt. Po splnění všech úkolů a seznámení se s pracovním postupem jsme v pátek vařili rajskou polévku. Upravili jsme si recept tím, že jsme přidali zdravou mrkev a nedali jsme mouku na zahuštění. Místo ovesných vloček, které některé děti nejedí, jsme do polévky dali uvařenou rýži.
A jak jsme postupovali? Paní učitelka nám znovu vysvětlila, jak budeme polévku vařit. Rozdělila nám přípravné práce. Někdo očistil a postrouhal mrkev, někdo oloupal cibuli. Každý se podílel na vaření některou z potřebných činností. Nejdříve jsme na troše oleje osmahli dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Na ní jsme orestovali postrouhanou mrkev, aby se z ní uvolnil vitamín A, který je rozpustný v tucích. Poté jsme nalili vodu a dochutili solí a kořením. Po chvilce varu jsme přidali rajčatový protlak a uvařenou rýži. Nechali jsme povařit, aby se spojily chutě. Bohatě jsme polévku posypali zelenou petrželkou a bazalkou. Děvčata prostřela na stůl ubrousky a lžíce. Sedli jsme si společně k jednomu stolu a popřáli si dobrou chuť. Dětem polévka chutnala a všichni si rádi přidali.